Meni
Neki tekst

Kraj ere analognih bioskopa

Veliki broj bioskopa u Nemačkoj već je zamenio svoje projektore novim, digitalnim jer uskoro na tržištu više neće biti 35-milimetarskih kopija. Za male bioskope to je problem, jer im se takva investicija ne isplati. Više od 100 godina su u bioskopima širom sveta, filmovi bili prikazivani sa analognih projektora. Posetioci su se često žalili na […]

Veliki broj bioskopa u Nemačkoj već je zamenio svoje projektore novim, digitalnim jer uskoro na tržištu više neće biti 35-milimetarskih kopija. Za male bioskope to je problem, jer im se takva investicija ne isplati.

image

Više od 100 godina su u bioskopima širom sveta, filmovi bili prikazivani sa analognih projektora. Posetioci su se često žalili na buku, koja se u salama mogla čuti iz prostorija, u kojima su projektori.

„Problematična je zapravo bila ventilacija, koja je garantovala da se projektor neće pregrejati.
Problem je bio u tome što je hlađenje moralo biti uključeno sve vreme, jer ako projektor pređe temperaturu od 30 stepeni, on se automatski isključuje“, objašnjava Kristijan Fisi, šef nemačkog „Sinemaksa“ (Cinemaxx AG).

U Nemačkoj je završena je rekonstrukcija poslednje sale „Sinemaksa“, veoma popularnog bioskopskog kompleksa što znači da će ubuduće u svim salama, filmovi i reklame, biti projektovani digitalno. To je prilično velika investicija, čak i za uticajni lanac bioskopa, poput ovog. „Sinemaks“ je po sali morao da uloži i do 100.000 evra. Razloga je više, a najveći je napajanje strujom. Digitalni projektori, naime, zahtevaju veće napajanje, a uz to skuplji su za održavanje.

O tako detaljnom i skupom renoviranju bioskopi verovatno ne bi ni razmišljali, da na njih pritisak nisu vršili uticajni filmski distributeri.

Nova, digitalna tehnika za mnoge male bioskope je preskupa Johanes Klingsporn iz Udruženja filmskih distributera ne veruje da će biti većih problema. Postoje čak i specijalni programi pomoći malim bioskopima, koji ne uspevaju da pokrije troškove
digitalizacije. Međutim, da bi uopšte ispunili uslov za finansijsku pomoć, moraju da ostvaruju minimalan promet. To bi moglo dovesti do gašenja nekih bioskopa.

Program je moguće digitalizacijom bioskopa lakše i brže prilagoditi interesovanju publike, zavisno od prodaje karata.
Istovremeno, digitalni projektori omogućavaju direktan prenos sportskih i kulturnih dešavanja. „Subotom uveče, recimo, prenosimo program Metropoliten opere u Njujorku. Imali smo već i Vagnerove opere sa festivala u Bajrojtu. Sve to je, bez digitalizacije, gotovo nezamislivo.“

Samo, da li će dodatni bioskopski programi uvećati i promet? Ili, za početak, bar isplatiti
velike troškove?

Izvor: b92.netOčekujemo Vaš poziv

Kontaktirajte nas
TEL: info_telefon
EMAIL: info_email
WEB: www.iznajmljivanjeprojektora.com


Lokacije

Naše usluge pružamo prvenstveno na području Beograda. Za veće angažmane, raspoloženi smo da uz blagovremeni dogovor usluge pružamo klijentima na teritoriji cele Srbije ali i inostranstva.

Vreme potrebno za pakovanje opreme u prevozna sredstva, prevoz opreme na željenu lokaciju, kao i montažu opreme i ostala podešavanja, osim od specifičnosti posla, zavise i od udaljenosti klijenta od Beograda pa Vas molimo da nam se javite na vreme kako bi smo razmotrili sve detalje i obezbedili uspešnu realizaciju posla.

Za sve informacije, pozovite