Meni
Neki tekst

Kako izabrati LCD-LED-DLP projektor?

Projektor je uređaj koji prikazuje sliku sa računara na platno ili površinu zida. Idealan je za održavanje nastave, držanje prezentacija velikim grupama korisnika, kao i gledanju filmova. Ima veliku primenu u različitim situacijama: učionicama, konferencijskim salama ali i kućnim prostorijama kada ima ulogu svojevrsnog kućnog bioskopa. Projektori se razlikuju po veličini i mogućnostima. Mogu biti […]

Projektor je uređaj koji prikazuje sliku sa računara na platno ili površinu zida. Idealan je za održavanje nastave, držanje prezentacija velikim grupama korisnika, kao i gledanju filmova. Ima veliku primenu u različitim situacijama: učionicama, konferencijskim salama ali i kućnim prostorijama kada ima ulogu svojevrsnog kućnog bioskopa. Projektori se razlikuju po veličini i mogućnostima. Mogu biti mali, portabl uređaji koji zahtevaju zamračeno okruženje kako bi isporučili iole vidljivu sliku na projektovanoj površini ili jaki profesionalni uređaji sa moćnim sistemima projekcije čija je slika jasna i lako čitljiva čak i u uslovima dobro osvetljenih prostora.

Nabavka projektora nije jednostavna stvar, niti bezazlena investicija, tako da dobro morate razmisliti pre nego što izaberete i kupite onaj koji poseduje funkcije i mogućnosti potrebne da zadovolje vaše potrebe sa jedne i finansijske mogućnosti sa druge strane. Na primer, nivo osvetljenja je jedan od ključnih faktora kojim se korisnici rukovode prilikom kupovine projektora, ali ukoliko ga ne koristite često i ne upotrebljavate uređaj u okruženju velikih sala i učionica, možda vam neće trebati projektor visokih performansi u pogledu jakog osvetljenja. Zbog toga ćemo pokušati da vam ukažemo na najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi vam olakšali izbor projektora.

Način na koji se projektuje slika – šta izabrati LCD i DLP tip prijektora?

Tehnologija i način na koji projektor prikazuje sliku na platnu ili zidu, može se podeliti na dva glavna tipa: transmisona i reflektivna. Zato što LCD projektori propuštaju svetlo kroz LCD matricu, umesto da ga odbiju dalje, pripadaju tipu transimisionih projektora. DLP projektori, za razliku od prethodnog tipa, koriste sistem ogledala pomoću kojih usmeravaju svetlost, reflektujući je na sliku koja se prikazuje, tako da oni pripadaju reflektivnom tipu projektora. Postoji i treći tip, LED projektori koji su dobili naziv po izvoru svetla, a ne prema načinu na koji projektuju sliku.

Verovatno vas muči pitanje koji tip projektora izabrati. U sledećem tekstu ćemo pokušati da vam objasnimo na koji način svaka od ovih tehnologija radi i sagledati prednosti kao i mane.

Kako rade DLP projektori?

DLP projektori svoj rad baziraju na DLP čipu, uređaju sa digitalnim mikro ogledalom (DMD) koji se satoji od dva miliona sićušnih ogledala širokih koliko petina ljudske vlasi na glavi. Svako ogledalo i ugao pod kojim reflektuje svetlo u ovom čipu je moguće nezavisno podešavati, pomerati bliže ili ga udaljavati od svetlosnog izvora kako bi projektovali svetliji ili tamniji piksel. Brzina kojom se uključuju i isključuju ogledala, omogućava DMD čipu kreiranje senki i nijansi sive boje. U ovom trenutku govorimo o crno-beloj slici sa sivim tonovima. Boja se stvara propuštanjem svetlosnog zraka preko kolor doboša koji se okreće. On se nalazi između svetlosnog izvora tj. lampe u projektoru i DMD uređaja. Sinhronizacijom pokreta ogledala u DMD uređaju i kolor doboša kreiraju se boje. Osnovni model kolor doboša podržava crvenu, plavu i zelenu, dok oni naprednijih mogućnosti mogu da reprodukuju nijanse ljubičaste, tamnoplave i žute boje. Ovi čipovi mogu napraviti paletu od 16.7 miliona boja, a DLP projektori sa tri čipa mogu isporučiti 35 triliona nijansi. Modeli sa tri čipa imaju bolju sliku i veću vrednost osvežavanja te su kod njih mnogo manje izraženi problemi sa efektom „duge“ prilikom reprodukcije. Nakon što boja dospe u DMD, kreirana slika se uvodi kroz sočivo i projektuje na predviđenu površinu.

Šema rada projektora

DLP projektori zahtevaju manje održavanja od LCD projektora zato što nemaju filtere i koriste zatvorene čipove, što zanči da prašina ne može ući unutar čipa i uzrokovati greške i smetnje u projekciji slike. Oni su praktično imuni na greške u degradaciji boja. Jeftiniji su od LCD modela i proizvode tamniju crnu boju što daje bolji kontrast slici koja se projektuje. Kod njih se takođe ne može destiti greška u poravnanju koja se pak događa kod LCD projektora sa tri panela i kod kojih sva tri panela treba da budu u perfektnoj poziciji kako bi projektovali sliku pod odgovarajućim uglom.

DLP projektori sa sporijim kolor dobošom, mogu uzrokovati efekat „duge“, treperenje boja koje se prikazuju tokom projekcije. To se dešava kod brzih akcionih video scena kada se ispušta određeni broj frejmova. Tada se javljaju talasasti efekti na crvenoj, plavoj i zelenoj boji koji se nazivaju efektom „duge“. Ovaj efekat je naročito uočljiv kod crno-belih sadržaja velikog kontrasta. Jedna od mana je i ta da pored toga što je čip zaptiven i praktično nedostupan česticama prašine, ostali delovi nisu, pa se prašina može nataložiti na kolor dobošima i pokvariti kvalitet slike. Sledeća mana se tiče malih uglova gledanja. Većina DLP projektora nisu kompatibilni sa sočivima za uvećanje, pa je i mogućnost povećanja vidljive površine na koju se projektuje slika, veoma mala. Zbog toga su DLP projektori podesniji za manje prostorije.

Kako rade LCD projektori?

LCD projektori koriste isti tip matrice od tečnih kristala koja kreira sliku kao i ona koja se nalazi u ručnim časovnicima i drugim elektronskim uređajima. Većina LCD projektora koristi 3 LCD tehnologiju, patentirani sistem koji kombinuje tri ekrana od tečnih kristala. Slika se kreira u nekoliko koraka, koji počinju sa stvaranjem svetlosnog izvora u obliku zraka svetlosti. Ova bela svetlost prolazi do tri ogledala koja se zovu dihroična ogledala koja su specijalno oblikovana tako da reflektuju svetlost tačno određene talasne dužine. U ovom slučaju ogledala reflektuju crvenu, plavu i zelenu talasnu dužinu. Svaki svetlosni snop boje pogađa jedan od tri LCD panela, koji prima električni signal koji mu govori kako da poređa piksele na ekranu da bi napravio sliku. Sva tri LCD panela kreiraju istu sliku. Slike imaju različite nijanse zbog obojene svetlosti koja prolazi kroz panel. Slika se potom spaja u prizmi, kreirajući jedinstvenu sliku sa 16.7 miliona boja koja se propušta kroz sočivo i potom projektuje na predviđenoj površini.

Šema rada LCD projektora

LCD projektori su daleko pouzadniji od filmskih projektora. Zahtevaju održavanje, obzirom da pojedinačni pikseli pate od efekta „spaljenosti“ i čestice prašine mogu pokvariti kvalitet slike. Sa druge strane, LCD projektori nemaju pokretne delove kao DLP projektori što će reći da su jeftinij od DLP modela sličnih karakteristika. LCD projektori kreiraju veću vidljivu površinu pa se mogu koristiti na većim površinama. Tada je potrebno da se projektor pozicionira na većoj udaljenosti obzirom da koristi sočiva za povećanje prijektovane slike. Boje na LCD projektorima su manje prenaglašene nego na DLP modelima, ali to po mnogima doprinosi prirodnijem izgledu slike. Ovaj tip projektora ne pati od problema sa distorzijom boja („duga“ efekat) što je slučaj sa DLP modelima, pa su pokreti prilikom video projekcije tečniji, a animacija prirodnija.

Kako rade LED projektori?

Ustvari, ovde se radi o pojedinim modelima DLP projektora koji su LED projektori. Projektori malih dimenzija, najčešće koriste LED tehnologiju. Radi se o minjaturnom tipu projektora koji koriste LCoS – tehnologiju tečnih kristala na silicijumu, što je slično LCD panelu, ali reflektivnom pre nego transmisionom tipu. U ovom slučaju, tradicionalna lampa projektora koja pravi svetlosni snop je zamenjena dugotrajnijim i efikasnijim LED osvetljenjem u crvenoj, plavoj i zelenoj boji. Kod DLP tipa projektora, LED osvetljenje menja kolor doboše i umesto njih uvodi crveno, plavo i zeleno LED osvetljenje koje sija direktno na DMD čip.

LED osvetljenje u LED projektorima ima duži radni vek (10000-20000 sati) u poređenju sa tradicionalnim lampama (1000-5000 sati). Praktično, LED svetlosni izvor traje koliko i radni vek čitavog projektora, bez potrebe da bude zamenjen tokom perioda korišćenja ovog uređaja. Time se u značajnoj meri smanjuju troškovi održavanja uzrokovani zamenom tradicionalne lampe za osvetljenje. Takođe, nema vremenskog kašnjenja potrebnog da se prilikom uključenja uređaja zagreje lampa ili da se ohladi prilikom prestanka rada. LED tehnologija je daleko efikasnija u pogledu iskorišćenja energije i daleko je tiša jer ne zahteva dodatno hlađenje ventilatorima zbog toga što manje troši energije pa se tako manje greje. Ovim se smanjuje potreba redovnog održavanja i ukupni troškovi eksploatacije uređaja.

Led lampa projektora

Klasična lampa i LED osvetljenje

Na kraju da sumiramo. Pored tehnologije za projekciju slike, postoje druge značajne razlike između pojedinih modela projektora. LCD projektori su obično jeftiniji i namnjeni su korišćenju u manjim prostorima za potrebe kućnih bioskopa. Omogućuju korisnicma prednosti projekcije sa veće udaljenosti i veći nivo uvećanja, što je nedostatak većine DLP projektora. Ovo čini LCD projektore idealnim za veće prostorije. Nasuprot tome DLP projektori nemaju problem sa degradacijom boja kao što je to slučaj sa LCD modelima. Lakši su za održavanje zato što ne koriste kolor filtere.

DLP projektori koji koriste LED tehnologiju osvetljenja su još jednostavniji zato što je kod njih izostavljena lampa, rešenje koje štedi vreme i novac krajnjem korisniku. Prednost malih Pico projektora sa LED tehnologijom jesu male dimenzije i portabilnost, mogućnost povezivanja sa mobilnim telefonima, tablet računarima i ostalim prenosnim uređajima. Mana im je nešto lošiji intezitet osvetljenja. Tipičan nivo osvetljenja je 200 ANSI lumena, dok je kod većih projektora 1000 ANSI lumena, pa sve do 4500 ANSI lumena i više!

 

Izvor: www.bozzabench.comOčekujemo Vaš poziv

Kontaktirajte nas
TEL: info_telefon
EMAIL: info_email
WEB: www.iznajmljivanjeprojektora.com


Lokacije

Naše usluge pružamo prvenstveno na području Beograda. Za veće angažmane, raspoloženi smo da uz blagovremeni dogovor usluge pružamo klijentima na teritoriji cele Srbije ali i inostranstva.

Vreme potrebno za pakovanje opreme u prevozna sredstva, prevoz opreme na željenu lokaciju, kao i montažu opreme i ostala podešavanja, osim od specifičnosti posla, zavise i od udaljenosti klijenta od Beograda pa Vas molimo da nam se javite na vreme kako bi smo razmotrili sve detalje i obezbedili uspešnu realizaciju posla.

Za sve informacije, pozovite