Meni
Neki tekst

Projektori

Projektori su uvek bili manje popularni LCD-a ili „plazme“, ali su za neke primene praktično nezamenjivi. Kao prvo, sa njima možete postići dijagonale koje bi bile gotovo nemoguće ili krajnje nepraktične kad su u pitanju pomenuti tipovi „ekrana“, ali je ipak ključna prednost projektora – njihova prenosivost. Klasa ultra portabilnih, ili mikro-projektora je u tom […]

Projektori su uvek bili manje popularni LCD-a ili „plazme“, ali su za neke primene praktično nezamenjivi. Kao prvo, sa njima možete postići dijagonale koje bi bile gotovo nemoguće ili krajnje nepraktične kad su u pitanju pomenuti tipovi „ekrana“, ali je ipak ključna prednost projektora – njihova prenosivost. Klasa ultra portabilnih, ili mikro-projektora je u tom smislu još zanimljivija, jer se oni lako prenose, poput manjeg netbook računara. Dakle, sve što vam je potrebno je ranac u koji ćete ga spakovati i eventualno platno, koje se takođe lako može poneti – mada će i čist, beli zid odraditi posao, u nuždi. Svakako, tržište za projektore ne samo da postoji, nego je sve veće i samo je pitanje dana kada će se u još većoj meri koristiti i u domovima. Iako je prognoze uvek nezahvalno davati, smatramo da će projektori u ovom obliku teško dostići popularnost HDTV uređaja.

Mitsubishi-XD600U

Današnje generacije projektora jesu napredovale kada su u pitanju kvalitet, odnosno tehnologija i sama cena, mada rezolucija u nižim, mainstream klasama i dalje „raste“ prilično kilavim tempom. LED tehnologija je omogućila da projektori postanu manji i tiši, a DLP i LCD tehnologije koje “guraju” Texas Instruments odnosno Epson, još uvek drže primat. To znači da DLP ili TFT projektori mogu imati male dimenzije – sasvim je moguće, ako se umesto fluorescentne lampe kao izvora osvetljenja postave LED diode. Još jako dugo LED neće moći da zameni klasične lampe kada je nivo osvetljenja u pitanju, ali je tako nastala posebna klasa projektora čija je najveća prednost što su prilično portabilni, pa njihova masa nije veća od mase prosečnog laptopa, što je, priznaćete, svakako konkretan napredak u odnosu na situaciju od pre nekoliko godina (posebno za projektore bazirane na DLP tehnologiji koji imaju veoma dobar kontrast i osvetljenje). Pre samo dvadesetak godina, projektori nisu ni u kom smislu bili ni prenosivi, a njihovi gabariti su bili uporedivi sa onim koji važe za gradski automobil. Danas su oni sasvim lako prenosivi i imaju široku dostupnost, čak i na tržištu kakvo je naše. Ultra prenosivi, mikro-portabilni projektori ipak nisu najmanja klasa ovih uređaja. Postoje i piko-projektori, koji su počeli da se ugrađuju u računare, a uskoro će i u mobilne telefone, pa se tako šuška da će naredna generacija (ili ona tamo) iPhone telefona imati i ovakav dodatak.

DLP + LED

DLP projektori su bazirani na Digital Light Processing tehnologiji iza koje stoji kompanija Texas Instruments. Slika se kreira na osnovu odsjaja koje reflektuje više desetina hiljada (zavisno od rezolucije) vibrirajućih ogledala koje kontroliše sofisticiran mikroprocesor. Dakle, ovde se radi o refleksiji, dok je kod LCD modela svetlo češće refraktovano kroz optiku. Snopovi svetla, pre nego što prođu kroz prednje staklo projektora, bivaju “obojeni” kroz “colour wheel”, poseban rotirajući točak koji svaki od snopova boji u određeni (red, green, blue) kanal. Prednosti DLP tehnologije su, takođe, u prenosivosti projektora baziranih na njoj, a za razliku od LCD modela, nema problema sa screenburn efektom. Takođe, dubina crne i shadow detail su bolji kod DLP projektora, a samim tim i realan kontrast.

S druge strane, DLP projektori pored ventilatora za hlađenje imaju i motor koji pokreće colour wheel, a koji takođe povećava šum koji čitav uređaj pravi. Osim toga, DLP projektori češće imaju “mrtve piksele”, jer se ponekad neko od ogledalaca “zaglavi”, što rezultuje efektom sličnim kao što je dead pixel kod LCD monitora. Stariji DLP projektori imaju i problem sa tzv. rainbow efektom.

 

Vest preuzeta sa http://multimedia.benchmark.rs/projektori/test-lg-hx300gOčekujemo Vaš poziv

Kontaktirajte nas
TEL: info_telefon
EMAIL: info_email
WEB: www.iznajmljivanjeprojektora.com


Lokacije

Naše usluge pružamo prvenstveno na području Beograda. Za veće angažmane, raspoloženi smo da uz blagovremeni dogovor usluge pružamo klijentima na teritoriji cele Srbije ali i inostranstva.

Vreme potrebno za pakovanje opreme u prevozna sredstva, prevoz opreme na željenu lokaciju, kao i montažu opreme i ostala podešavanja, osim od specifičnosti posla, zavise i od udaljenosti klijenta od Beograda pa Vas molimo da nam se javite na vreme kako bi smo razmotrili sve detalje i obezbedili uspešnu realizaciju posla.

Za sve informacije, pozovite